هزینه سربار را می توان یکی از بخش های مهم حسابداری دانست که در تعیین مقدار سود و ضرر شما باید در نظر گرفته شود. برای اینکه بفهمید هزینه سربار چیست و چگونه محاسبه می شود، توضیحات اجمالی را در ادامه مطلب بیان کرده ایم. شما کاربران می توانید جهت تهیه نرم افزار حسابداری، به سایت رایما نیز سری بزنید و از مقالات به روز و مرتبط این پلتفرم استفاده کنید.

منظور از هزینه سربار چیست؟

هزینه سربار که به آن overhead expense نیز می گویند، یک نوع هزینه مربوط به تجارت شما بوده که صرفا به یک واحد یا فعالیت خاص، محدود نیست. سربار به صورت مستقیم مربوط به هزینه های تولید یک محصول یا ارائه خدمات نمی شود. معمولا این هزینه ها ناشی از برخی فعالیت های عمومی هستند که شامل انرژی، اجاره، هزینه های نگهداری و غیره می باشند. به همین خاطر است که اندازه گیری دقیق آن و تخصیص این هزینه به بخش های مختلف، چالش برانگیز است.

اگر بخواهیم یک مثال برای درک اینکه هزینه سربار چیست بیان کنیم، می توان گفت: تصور کنید یک شرکت فعال در زمینه فروش وسایل نقلیه، یک مکان تجاری را به عنوان نمایشگاه خودرو، اجاره می کند. این هزینه اجاره، سربار است؛ چراکه:

  • حتی اگر شرکت خودرویی را هم نفروشد، باید آن را بپردازد.
  • این هزینه وابسته به فروش خودرو یا تعداد آن نیست.
  • در کل هزینه اجاره، بخشی از مخارج ثابت کسب و کار شما تلقی می شود.

به طور کلی باید گفت هزینه سربار، خرجی است که کسب و کار شما باید جدای از فروش تان، آن را بپردازد. از آنجایی که مقدار هزینه سربار در حسابداری در تعیین میزان سود یا ضرر شما تاثیرگذار است، بسیار مهم خواهد بود که به آن توجه کنید.

نکته: هزینه های سربار، بسته به اینکه در چه صنعت یا حوزه ای کار می کنید، جنس متفاوتی خواهند داشت. در ادامه به بررسی انواع هزینه سربار می پردازیم.

معرفی انواع هزینه سربار که باید بدانید

در بررسی هزینه سربار به این نکته توجه کنید که این مخارج می توانند ثابت یا متغیر باشند. همچنین بسته به سطح فعالیت بیزینس شما، کاهشی یا افزایشی هستند. در خصوص انواع مدل های این نوع هزینه می توان گفت:

  • سربار ثابت: در یک فعالیت طولانی مدت، اگر هزینه های سربار ثابت باشند یا بسیار کم تغییر کنند، این مخارج در این بخش دسته بندی خواهند شد. در صورتی که تجارت شما تغییر و رشدی نکند، این هزینه ها همچنان وجود دارند. به عنوان مثال می توان گفت: حق بیمه یا هزینه اخذ و تمدید مجوزها، حقوقی که به کارکنان می دهید، اجاره.
  • سربار متغیر: بسته به اینکه فعالیت تجاری شما در چه حدی است، برخی از هزینه های سربار تغییر می کنند. این مخارج در این بخش قرار می گیرند. به عنوان مثال می توان گفت: هزینه های حمل و نقل کالا، هزینه های بازاریابی یا نگهداری محصولات و تبلیغات.
  • سربارهای نیمه متغیر: اگر بخواهیم سربار را از نظر مقدار خرج آن بین دو فاکتور قبل تقسیم کنیم، به آن سربار نیمه متغیر می گویند. بدین معنا که قسمت همیشگی (سربار ثابت) حتی در حالتی که کسب و کار شما کار هم نکند، وجود دارد. همچنین بسته به حجم فعالیت، مقدار آن نیز قابل افزایش است؛ مثلا می توان به هزینه آب و برق اشاره کرد که یک مبلغ پایه برای آن در نظر گرفته می شود. سپس بر اساس مصرف اضافه شما، بیشتر خواهد شد.

همچنین شما می توانید هزینه های سربار را بسته به نوع و حوزه فعالیت خود، به مدل های مختلفی تقسیم کنید. به عنوان مثال می توان به سربار تولیدی (استهلاک ماشین آلات)، سربار مدیریتی (هزینه های تحقیق و توسعه) و یا سربار اداری (اجاره دفتر کار) اشاره کرد.

نحوه محاسبه هزینه سربار به چه شکل می باشد؟

حال یکی از از پرسش های مهم شما کاربران، نحوه محاسبه هزینه سربار است. در این خصوص ابتدا شما باید چند کار زیر را انجام دهید:

  • ابتدا هزینه های مربوط به سربار را شناسایی نمایید.
  • سپس این هزینه ها را دسته بندی کنید.
  • حال تلاش کرده تا هزینه های سربار را در هر بخش تخصیص نمایید.
  • نرخ تخصیص را بررسی کرده و آن را بررسی کنید.
  • لیست کاملی از فعالیت های تجاری خود را مشخص نمایید.

در خصوص اینکه چگونه می توان به محاسبه هزینه سربار پرداخت، سه روش تعریف می شوند که عبارتند از:

  • روش مستقیم: هزینه های سربار با تقسیم به چندین پایه، به محصولات اختصاص می یابد. این کار باید با محاسبه هر پایه به ازای هر محصول انجام شده و به هزینه محصول اضافه گردد.
  • روش استاندارد: در این حالت، بودجه ای برای هر پایه هزینه، تعیین می گردد. سپس مقدار واقعی هزینه ها محاسبه می گردد. حال مقدار اختلافی بدست می آید. در این حالت، هزینه سربار (به صورت نسبی) برابر است با درصد بودجه ای از هزینه های حاصل شده که برای هر پایه در نظر گرفته شده است.
  • روش پیشرفته: در صورتی که از یک سیستم پیشرفته برای محاسبه دقیق و جزئی هزینه های فرآیند تولید استفاده گردد، هزینه های سربار بسته به میزان تولید، مصرف و نیز منابع مشخص خواهند شد.

شما کاربران می توانید برای افزایش دقت بخش حسابداری و مالی خود، از نرم افزار هایپرمارکت استفاده کنید.

بسیار مهم است که بخش حسابداری یک واحد تولیدی یا خدماتی، مقدار هزینه نهایی کالای خود را با محاسبه صحیح هزینه های سربار تعیین نماید. این کار از نظر رقابت با دیگران و مشخص کردن مقدار دقیق سود یا ضرر اهمیت دارد.

پرسش های متداول کاربران

حال در خصوص پرسش های متداول پیرامون هزینه سربار می توان گفت:

  • دیگر هزینه های سربار کدامند؟

هزینه های زیرساختی، مالی، تحقیق و توسعه، بازرگانی، مدیریتی، اجتماعی، قانونی و مالیاتی و فروش.

  • زمان شناسایی هزینه سربار چه وقتی است؟

شما می توانید سربار را قبل از انجام هزینه و بعد از انجام آن شناسایی نمایید.

رایما، یک مجموعه فنی – مهندسی با سابقه بیش از 3 دهه است که از یک تیم +50 نفره تشکیل می شود. این مجموعه در زمینه ارائه نرم افزارهای حسابداری (به صورت سازمانی) و سيستم‌هاي اطلاعات مديريت (MIS) فعالیت می کند. شما کاربران می توانید برای مشاهده نرم افزارهای ما، به صفحه محصولات سایت مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *